Propozycja ta z pewnością ucieszy tych wszystkich, którzy dbają o linię lub szukają zdrowszej alternatywy dla czegoś słodkiego. Ciasteczka te robi się ekspresowo (nie licząc pieczenia), dodatkowo są bardzo zdrowe i sycące, a dzięki ziarnom z powodzeniem mogą nam zastąpić muesli do porannego jogurtu.
- 150g płatków orkiszowych
- 250g płatków owsianych
- 2 łyżki białego sezamu
- duża garść orzechów nerkowca (cashew)
- 2 duże garści orzechów włoskich
- 35g gorzkiej czekolady (min. 70%)
- 2 jajka
- 60g śliwek suszonych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki nasion dyni
- 3 łyżki miodu
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki muesli (muesli robię sama, przepis tutaj: https://slodkadziurka.wordpress.com/2016/01/10/muesli-z-jogurtem-suszonym-mango-i-miodem/; możliwe, że nie będzie konieczne, ale o tym w kolejnej części)
- przed rozpoczęciem robienia ciastek można namoczyć płatki, ale nie jest to konieczność – ja swoje ciasteczka zrobiłam bez tego
- wszystkie składniki mieszamy razem w misce – gdy zauważyłam, że masa jest za rzadka dodałam właśnie 3 łyżki muesli, ale jeśli Wasza będzie gęsta nie ma takiej potrzeby; oczywiście działa to w drugą stronę – gdy zauważycie, że jest za gęsta możecie dodać więcej mleka lub po prostu wody
- z przygotowanej masy formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blasze – wyszły mi 2 blaszki po 9 ciastek
- do nagrzanego do 150°C piekarnika wkładamy blachy i pieczemy około 30-40 minut
- można jeść 🙂