Bakalie · Dynia · Nerkowiec · Orzechy laskowe · Orzechy włoskie · Płatki orkiszowe · Płatki owsiane · Rodzynki · Sezam · Siemię lniane · Słonecznik · Śliwka suszona · Żurawina

Zdrowe ciasteczka z płatków orkiszowych z ziarnami i bakaliami

Propozycja ta z pewnością ucieszy tych wszystkich, którzy dbają o linię lub szukają zdrowszej alternatywy dla czegoś słodkiego. Ciasteczka te robi się ekspresowo (nie licząc pieczenia), dodatkowo są bardzo zdrowe i sycące, a dzięki ziarnom z powodzeniem mogą nam zastąpić muesli do porannego jogurtu.

  • 150g płatków orkiszowych
  • 250g płatków owsianych
  • 2 łyżki białego sezamu
  • duża garść orzechów nerkowca (cashew)
  • 2 duże garści orzechów włoskich
  • 35g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 2 jajka
  • 60g śliwek suszonych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki muesli (muesli robię sama, przepis tutaj: https://slodkadziurka.wordpress.com/2016/01/10/muesli-z-jogurtem-suszonym-mango-i-miodem/; możliwe, że nie będzie konieczne, ale o tym w kolejnej części)

  • przed rozpoczęciem robienia ciastek można namoczyć płatki, ale nie jest to konieczność – ja swoje ciasteczka zrobiłam bez tego
  • wszystkie składniki mieszamy razem w misce – gdy zauważyłam, że masa jest za rzadka dodałam właśnie 3 łyżki muesli, ale jeśli Wasza będzie gęsta nie ma takiej potrzeby; oczywiście działa to w drugą stronę – gdy zauważycie, że jest za gęsta możecie dodać więcej mleka lub po prostu wody
  • z przygotowanej masy formujemy kulki, które rozpłaszczamy na blasze – wyszły mi 2 blaszki po 9 ciastek
  • do nagrzanego do 150°C piekarnika wkładamy blachy i pieczemy około 30-40 minut
  • można jeść 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz