Dania główne · Ziemniaki

Smażone ziemniaczki z chorizo

Należę do tych osób, które wyznają zasadę: jedz, módl się i kochaj. Z wyjątkiem módl się. Ale wierzę, że jedzenie zostało stworzone po to, aby się nim delektować, szczególnie dobre jedzenie. Bez przejmowania się kaloriami, tylko delektowanie się smakiem.

Do takich straw z pewnością można zaliczyć smażone ziemniaczki z chorizo. Nie wiem co lepsze – czy ziemniaczki czy chorizo, ale wiem, że danie to z pewnością pozyska wielu wielbicieli. Może figurować na stole jako samodzielny obiad lub jako ciekawy dodatek do dania głównego.

  • 1,5 kg ziemniaków
  • chorizo pokrojone w krążki
  • koperek poszatkowany
  • czerwona papryka pokrojona w paski
  • żółta papryka pokrojona w paski
  • cebula pokrojona w piórka
  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona – w zależności czy lubicie na ostro dodajcie ostrą, jeśli nie proponuję słodką
  • chili
  • wyciśniete 2 ząbki czosnku
  • świeże oregano do przybrania

  • przygotujemy wszystkie składniki wg wyżej podanej instrukcji
  • ziemniaki obieramy i gotujemy; ważne, żeby ich nie przegotować, ponieważ przy smażeniu się rozpadną; po ugotowaniu kroimy w grube plastry
  • na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, cebulę oraz chorizo, podsmażamy aż cebula zmięknie, a chorizo ładnie się zarumieni
  • wrzucamy pozostałe warzywa wraz z pokrojonymi ziemniakami oraz przyprawami
  • gdy wszystko przejdzie sobą nawzajem, możemy podawać, dekorujemy świeżym oregano

 

 

 

Dodaj komentarz