Alkohol · Dania główne · Gulasze · Kasza jaglana · Warzywa · Wino czerwone · Wołowina

Gulasz wołowy z czerwonym winem, warzywami i kaszą jaglaną

Jedną z moich ulubionych potraw w czasie zimy jest gulasz. Niezwykle sycący, rozgrzewa i przepełnia dom przepięknym aromatem.

Przepis, który chcę Wam pokazać jest moim własnym przepisem. Jest odejściem od tradycyjnego gulaszu, ponieważ nie używam w nim mąki, a skład przypraw ociera się o danie orientalne. Zdradzę Wam w nim też swój sekret na wołowinę.

A więc do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • 0,8kg wołowiny – może być wołowina na gulasz, która jest od razu pokrojona
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szkl. czerwonego wina – wg upodobań (ja użyłam półsłodkiego)
  • 4,5 szkl. wody
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • kawałek imbiru
  • szczypta cynamonu
  • łyżka ostrej papryki
  • ziele angielskie
  • listki laurowe
  • chili w płatkach
  • pieprz
  • sól

WYKONANIE:

  • wołowinę kroimy w kostkę, nawet jeśli kupiliśmy jako porcję gulaszową, warto jeszcze pokroić ją w drobniejsze kawałki
  • cebulę kroimy w dużą kostkę
  • wołowinę i cebulę wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę oliwy, zalewamy pół szklanką wina i 1,5 szkl. wody i dusimy
  • w międzyczasie kroimy papryki, marchewki w talarki oraz pietruszkę
  • gdy w patelni bulgocze jest to znak, żeby mięso przenieść do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, zalewamy resztą wina i 3 szklankami wody
  • doprawiamy cynamonem (to jest mój właśnie sekret, żeby wołowina zawsze smakowała, ale uważając, żeby cynamon nie zdominował nam smaku gulaszu 🙂 ), papryką ostrą, wrzucamy listki laurowe oraz ziele (wg uznania), doprawiamy pieprzem, zmielonymi płatkami chili, pieprzem i solą
  • dodajemy starty czosnek oraz imbir
  • tak przygotowaną potrawę zostawiamy pod przykryciem na około 2 godziny, redukując ilość sosu od czasu do czasu dając gulaszowi odparować (ja nie daję mąki, stąd taka metoda)
  • w międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie – stosunek 1:4
  • przekładamy kaszę i gulasz do miseczek i voila!

smacznegp

 

 

Dodaj komentarz