Bez kategorii · cukinia · Dania główne · Placki · Przekąski

PRZEPYSZNE PLACUSZKI Z CUKINIĄ I LNEM

Wielokrotnie słyszałam o plackach z cukinii jako urozmaiceniu swojego jadłospisu (czyt. zamiast wiecznie smażyć placki ziemniaczane). Muszę przyznać, że się nie pomyliłam co do tego przepisu. Len kupiłam z ciekawości. Biedronka poszła z duchem czasu i ma w swojej ofercie różne dziwne wynalazki, tj. zdrową żywność i przy okazji zakupów sięgnęłam po ten produkt.

Placki mają dość oryginalny smak, delikatnie orzechowy bym rzekła. Dzięki użytym produktom mogą uchodzić za prawie bezglutenowe. Piszę prawie, gdyż len może zawierać gluten. Bez niego mamy 100% bezglutenowe placuszki. Przepis też był bezjajeczny, ale placuszki bez jajka nijak się nie chciały normalnie przewrócić na drugą stronę bez rozwalania się, więc po 1 turze zdecydowałam się dodać jajko.

Jako alternatywa dla placków ziemniaczanych są doskonałe do zrobienia z nimi placka węgierskiego tzn. zjeść je po prostu z gulaszem.

I jak smakowało? 🙂

  • 1 duża cukinia (ok. 400-500g)
  • 50g ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki lnu
  • 2 łyżki oliwy z bazylią
  • 2 łyżki oliwy z płatkami chilli
  • 1 lyżka oleju z pestek dyni
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka
  • chilli
  • olej kokosowy do smażenia

  • ścieramy cukinię na średnich oczkach
  • startą cukinię i resztę składników mieszamy w misce do uzyskania „papki”, w międzyczasie rozgrzewamy olej kokosowy na patelni
  • łyżką nabieramy masę i przekładamy ją na patelnię formując placuszek
  • gdy ciasto będzie złociste to znak, że można placuszki zdjąć z patelni – polecam użycie recznikow papierowych dla odsączenia tłuszczu
  • placki z cukinii moga być jedzone ze śmietaną albo np. z gulaszem

smacznego

 

 

 

Dodaj komentarz