Ostatnio mam fazę – dosłownie (!) na ciasta „jednobrytfankowe” i jednolite. Co to znaczy? Dokładnie to samo co dania jednogarnkowe, czyli: wrzucamy wszystko do miski, miksujemy, pieczemy i voila – cieszymy michy. Takie wypieki zawsze przypominają mi domowe zacisze i smaki dzieciństwa, kiedy brałam pajdę (nie kawałek) ciasta, kubek mleka i szłam oglądać wieczorynkę.
Przepis na to ciasto znalazłam w magazynie PYSZNE, poszukując inspiracji na wypiek na rocznicę ślubu dla moich rodziców. Nie chciałam iść w oklepane przepisy, stąd taki wybór. Ciasto z powodzeniem może figurować na Bożonarodzenowym stole, ale i w czasie Wielkanocy będzie ciekawą alternatywą dla standardowego Mazurka.
Niezwykle łatwe w przygotowaniu, swoim cynamonowym smakiem wzbogaci nie jedną kawę. Na drugi dzień po upieczeniu wydawało mi się, że jest zbyt suche, ale 2 dni w lodówce sprawiły, że ciasto stało się niezwykle wilgotne i jeszcze lepsze!
Jak widzicie po zdjęciach – ja upiekłam 2 ciasta – jedno okrągłe, drugie w keksówce. Użyłam do tego 1,5 porcji na jedno ciasto.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 szklanka bakalii
- polewa czekoladowa do dekoracji
- jajka ucieramy na gładką masę wraz z cukrem, dodajemy miód, przesianą wcześniej mąkę i sodę, cynamon oraz szklankę oleju
- gdy składniki się połączą dodajemy startą marchew – ważne, żeby ją odcisnąć z soku, a ten można zawsze wypić 🙂
- zabezpieczamy blachę przed przywarciem ciasta – używamy w tym celu albo papieru pieczeniowego albo smarujemy masłem; moja jedna brytfanka miała 8 na 27cm, okragła koło 22cm średnicy
- pieczemy koło 1h w 160°C – 180°C
- po upieczeniu i wystygnięciu polać roztopioną, gorzką czekoladą albo gotową polewą; można przyzodobić bakaliami
To ja czekam z niecierpliwośćią na rezultat! :-)))
PolubieniePolubienie
Nie zmieniłam Twojego ciasta nic a nic :-). zrobiłam jak przepis mówi, a to dlatego żebym miała porównanie czy ten z mąka orkiszowa jest lepszy czy nie :-). Muszę jednak powiedzieć, że ten KASZUBSKI MIODNY KUCH powala na kolana ;-). Przesłałam również ten przepis mojej siostrze i również jest nim zachwycona (zrobiła go w ten sam dzień jak dostała przepis). Nie mówiąc o tym, że moja 6 – letnia córka go zjadła – nie lubi raczej ciast z marchewki (pytając z czego to ciasto – odpowiedziałam, że z ciasta – jedź) zjadła i powiedziała, że bardzo dobre. Ale jeśli zrobię z mąka orkiszowa to na pewno napiszę.
PolubieniePolubienie
Mega się cieszę! 🙂 Ja chcę teraz zrobić jakąś wariacje ciasta: marchewka + pomarańcza.
A tak w ogóle to mam fazę na nasiona chia 😛
PolubieniePolubienie
Witam
Zastanawiam się czy można dać do tego ciasta 1 szklankę mąki pszennej i 1 szklankę mąki orkiszowej ??? Bo zamierzam go zrobić jutro (sobota) i chciała bym tak pół na pół : -)
PolubieniePolubienie
Nie próbowałam, natomiast wydaje mi się, że bez problemu. Ewentualnie może, żeby było bezpieczniej 1,5szkl mąki pszennej i 0,5szkl mąki orkiszowej.
Pamiętaj, że mąka orkiszowa mimo, że zdrowsza nie zwiąże tak jak zwykła. Ewentualnie może zamiast mąki płatki orkiszowe? Może być ciekawe 🙂
PolubieniePolubienie
jak wypróbuje to na pewno napisze jaki wyszedł :-). Bardzo lubię tak eksperymentować 😉
PolubieniePolubienie